Apples

Reakce na fungicidy a insekticidy

Intenzívní ovocnářství nelze uskutečnit bez chemické ochrany proti chorobám a škůdcům. Některé chemické přípravky poškozují jednotlivé odrůdy v různém stupni. Již PAŠKEVIČ (1933) uvádí, že byla zjištěna různá citlivost odrůd na bordeaxskou jíchu. Typickým projevem účinků měďnatých fungicidů u citlivých odrůd je výskyt rzivého mramorování a korkovatění na plodech (BLATTNÝ a kol. 1956).
TAYLOR (1946) se domnívá, že odrůdy jabloní nejsou poškozovány postřikem insekticidy. Naopak fungicidy, které obsahují měď nebo síru, mohou některé odrůdy poškozovat velmi silně. Bylo zjištěno, že postřiky fungicidy obsahující měď poškozují např. Coxovu renetu a Albertovo velmi silně (popáleniny listů, rzivost plodů), zatímco jiné odrůdy (Bramley’s Seedling) na postřiky vůbec nereagují. Sirnaté přípravky mohou též v různém stupni poškozovat odrůdy jabloní, i když je poškození závislé především na teplotě. Protože do praxe zavádějí stále nové fungicidy, pak by přesné zaznamenávání citlivosti odrůd na tyto přípravky mělo jen dočasný význam.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *