Tato odolnost je podmíněna pevností (soudržností) dužniny. Od doby sklizně až do přezrání plodů se neustále snižuje. Plody zimních odrůd jsou při transportu odolnější než plody odrůd podzimních a letních. Jablka s malými buňkami a s menšími mezibuněčnými prostory mají pevnější dužninu, a proto nejlépe snášejí transport. Na červených plodech nebývají drobná otlačení patrná a není proto jejich celkový vzhled narušen. Naopak na plodech žlutých jsou zřejmá i nejdrobnější otlačení, která kazí jejich vzhled. Tyto odrůdy vyžadují proto zvlášť pečlivé balení v menších obalech.
KRÜMMEL a kol. (1956) hodnotí plody v období stromové zralosti. V konzumní zralosti jsou plody většiny odrůd citlivější. Hodnocení provádíme podle KOHOUTA (1960a); hodnocení je však třeba provádět objektivně přístrojem (HYDE a INGLE 1968). Rozeznáváme odolnost proti otlačení slupky a pod ní ležící dužniny: 1. velmi malou; 2. malou; 3. střední; 4. velkou; 5. velmi velkou.