Edgar

Synonyma a cizí názvy: žádné nemá.

Původ: Kanada. Kříženec odrůd McIntosh x Forest, vznikl v roce 1929.
Rozšíření: V zahraničí není mnoho zpráv, které by potvrzovaly jeho větší rozšíření. Pěstuje se omezeně v západní Evropě a v Polsku. U nás se začal pěstovat v zahrádkách, ale v současné době se již nemnoží.

Znaky a vlastnosti stromu

Habitus: Koruna je široce pyramidální, základní větve a obrostové větve jsou nasazovány ve značně ostrém úhlu. Koruny dosti houstnou.
Růst: Zpočátku roste středně bujně, později slaběji, ale stále si udržuje přiměřeně dlouhé přírůstky. Velmi špatně se rozvětvuje, po zakrácení vytvoří 2 – 3 výhony, ostatní část mimo několika květných pupenů zůstává holá, bez obrostu. Ve školce roste rovně, středně silně, vytváří málo obrostu, korunky jsou malé, nepravidelné, málo rozvětvené. Na nižší tvary se pěstuje z oček – od země.
Výhony: Středně silné, rovné, bez zakřivení i u bočních výhonů. Internodia středně dlouhá až dlouhá, značně nepravidelně hustá. Barva je výrazně červeně hnědá, světlejší, lesklá, vrcholek jen nepatrně ochmýřený, ostatní část hladká, báze jen málo ojíněné. Lenticely drobné, tečkovité, okrově žluté, velmi nápadné, hustéí po celém výhonu. Pupeny jsou velmi malé, kratičné, těsně přitisklé, málo znatelné, na bázi větší; sedí na širokých, málo vybíhajících patkách se znatelnými krátkými bočními žebry. Květní pupeny jsou dlouze, úzce kuželovité, ostré, lysé, červenavě hnědé. Dvouleté dřevo je olivově hnědě zbarvené.
Listy: Středně velké, dlouze eliptické až opakvejčité, tvarově nevyrovnané, jasně zelené, lesklé, jen nepatrně na rubu plstnaté. Okraj čepele je jemně, mělce, vroubkovaný, povrch čepele je rovný, lžičkovitě prohnutý od nasazení středního nervu, špička jen krátká, rovná. Řapík je nasazen v dosti ostrém úhlu, je dlouhý, slabší, lysý, nápadně načervenalý včetně středního nervu. Palisty pravidelně chybějí anebo jsou jen malé, štětinkovité.
Květy: Středně velké až velké, ploché nebo široce miskovité. Korunní plátky špinavě bílé, růžově žilkované, na rubu tmavě nafialověle růžové, široce vejčité, konce plátků tupě zašpičatělé, ploché, jen málo prohnuté, okraje rovné, málo se překrývající. Poupata po 5 – 6 v květenství, tmavě hnědě fialová, světle růžově žilkovaná, protáhle zašpičatělá, pro odrůdu typická. Kališní ušty drobnější, úzké, nazpět ohnuté. Čnělky rovné, pevné, blizny v úrovni nebo mírně nad úrovní prašníků, které jsou rovněž charakteristicky hnědavě načervenalé.
Opylovací poměry: Dobrý opylovač, kvete středně pozdě. Vhodní opylovači: Banánové zimní, Golden Delicious, Coxova reneta, Starking Delicious, McIntosh.

Znaky a vlastnosti plodu

Tvar: Ploše kulovitý, ke kalichu sbíhavý, nenápadně široce žebernatý, žebra se táhnou do poloviny plodu, ve stopečné části jsou plody oblé, příčný řez kruhovitý, podélně mírně nesouměrný. Tvarově jsou plody vyrovnané.
Velikost: Střední, ve velikosti plody dosti vyrovnané.
Slupka: Hladká, pololesklá, pevná, tuhá, pružná, mírně ojíněná. Základní barva je tmavě zelená, až žlutozelená, krycí barva je matně temně červená, „rozmytá“ téměř po celém plodu, líčko na sluneční straně nafialověle, tmavě hnědočervené, místy široce pruhované. Lenticely drobné, četné, bělavé, méně nápadné.
Stopka: Krátká, silná, rovná, plstnatá, báze zdužnatělá, úrovně jamky sotva dosahující. Stopečná jamka je užší, středně hluboká, pravidelná, nálevkovitá, paprskovitě šedozelenavě rzivá.
Kalich: Zavřený, velmi malý. Ušty krátké, širší, krátce zašpičatělé, vzpřímené. Kališní jamka je malá, jemně hrbolatá, žebra ke kalichu sbíhavá, čistá.
Dužnina: Bílá, mírně nazelenalá, od slupky výrazně načervenalá, jemná, křehká, šťavnatá s vůní a aromatem částečně připomínajícím McIntosh. Po rozkrojení delší dobu nehnědne. Chuť je navinule sladká, aromatická, v ideální zralosti se řadí k chuťově vynikajícím jablkům.
Jádřinec: Malý, cibulovitý, uložen ve středu plodu. Pouzdra uzavřená, osní dutina malá nebo úplně chybí, stěny pouzder hladké. Semena dobře vyvinutá, tmavě hnědá, smáčknutá, delší.
Doba zrání: Sklízí se počátkem až v polovině října, konzumní zralosti dosahuje koncem listopadu a vydrží do konce února až března. Při přezrávání je dužnina sušší.

Hospodářské vlastnosti

Plodnost: Začíná plodit poměrně brzy, zpočátku je plodnost menší, ale pravidelná, později je tato odrůda středně plodná a sklizně kolísají. Plody nasazuje obyčejně po 2 na koncích větví. Dobře na stromě drží a padá teprve po přezrání.

Vhodné tvary a podnože

Je vhodný pouze pro volnější tvary, čtvrtkmen na podnoži M 1, 11 a A2, zákrsek na M 2 a 4, vřetenovitý zákrsek na M 9. Nehodí se na přísněji tvarované palmety v ovocných stěnách.

Nároky na prostředí

Vyžaduje stanoviště v I. – II. zóně, žádá teplejší polohy, hlubší a úrodné půdy. Stanoviště příliš vlhké a uzavřené nesnáší, neboť zde trpí strupovitostí, na příliš suchých půdách se rovněž nedaří, plody jsou drobné a padají.

Odolnost

Proti strupovitosti málo odolná, proti padlí středně až málo odolná, odolnost proti mrazům jen průměrná, zatím nebyla mrazy u nás poškozena, ale po této stránce není ještě dostatečně prověřena v případě tužších mrazů.

Schopnost k přepravě

Je dosti dobrá, má pevnou a pružnou slupku, otlačeniny nejsou znatelné.

Celkové zhodnocení

Přednosti: Barva plodu, chuť dužniny, delší doba konzumní zralosti, dobrá skladovatelnost.
Nedostatky: Vyholování výhonů, špatné obrůstání málo kvalitním obrostem, celkově nižší plodnost, malá odolnost proti strupovitosti.

Poznámky

Edgar byl považován za perspektivní odrůdu, ale ukázalo se, že má mnoho znaků, které jsou jen průměrné až podprůměrné. Stromky po vysazení tvoří nevyrovnané korunky a je třeba hlubšího výchovného řezu. Ukazuje se ale, že ani hluboké zakracování výhonu příliš nepodpoří obrůstání; naopak později provedený řez oddaluje plodnost a zbytečně způsobuje větší hustotu koruny. V udržovacím řezu je nejlépe provádět jen průklest.
Edgar nedoporučujeme k pěstování. Omezeně lze uvažovat o výsadbě stromků na podnoži M 9 jen v zahrádkách k zásobení pěstitelů chuťově kvalitním ovocem.

Hlavní znaky pro rozpoznání

Habitus koruny s vyholenými větvemi, barva výhonů, pupeny, barva květů a zejména poupat, tvar plodu, zejména v kališní části a tmavě červené vybarvení plodů, chuť a zabarvení dužniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *