Adamsova parména

Synonyma a cizí názvy: Adams Pearmain, Norfolk Pippin, Adams Parmäne.

Původ: Pochází z Anglie, kde ji v Norfolku v roce 1826 vyšlechtil R. ADAMS.
Rozšíření: V současné době je již u nás velmi málo rozšířená a ve školkách se nemnoží.
Znaky a vlastnosti stromu: Roste středně bujně, později slabě a vytváří menší kulovité koruny. Je dobrým opylovačem. Kvete středně pozdě.

Znaky a vlastnosti plodu: Plody jsou střední velikosti, kuželovité až vysoce kulovité, ke kalichu se zužující, místy rzivé, se zlatožlutou základní barvou a oranžově až cihlově červenou krycí barvou, s nápadnými, rzivými, světle lemovanými lenticelami. Dužnina je nažloutlá, křehká, sladce navinulá, dobrá. Sklízí se v polovině října. Plody předčasně nepadají, konzumní zralosti dosahují v prosinci. Vydrží do března. Vyžadují vlhčí uskladnění, jinak vadnou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *