Mutsu

Původ: Japonská odrůda vyšlechtěná v r. 1930 na pokusné stanici Aomari z křížení odrůd Golden Delicious x Indo. Do praxe byla zavedena v roce 1948.
Rozšíření: U nás se zkouší.
Znaky a vlastnosti stromu: Roste velmi bujně (triploidní odrůda) a vytváří rozložité koruny. Je špatným opylovačem. Kvete středně pozdě.
Znaky a vlastnosti plodu: Plody jsou velké, vysoce kulovité, žebernaté, zelenavě žluté, často s načervenalým líčkem. Dužnina je žlutavě bílá, středně tuhá, hruběji zrnitá, šťavnatá, chuti sladké, avšak nevyrovná se chuti odrůdy Golden Delicious. Sklízí se s odrůdou Golden Delicous asi v 2. polovině října. Konzumní zralosti dosahuje v listopadu a vydrží do března. Nejlépe se skladuje ve chladírnách s upravenou atmosférou. Plody pak mají mnohem lepší chuťové vlastnosti. Při normálním skladování dochází brzy k zhoršení chuťové kvality pravděpodobně vlivem předčasné změny cukrů v alkohol.
Plodnost: Pozdnější, pak hojná a pravidelná.
Odolnost: Strupovitostí trpí silně, padlím středně.
Celkové zhodnocení: Přednostmi jsou především dlouhá skladovatelnost a lákavý vzhled plodů. Nedostatkem je pozdnější nástup do plodnosti a velmi silný růst (nevýhodný pro moderní výsadby).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *