Parména šarlatová

Synonyma a cizí názvy: Scarlet pearmain, Oxford’s Peach, Écarlate d‘¸été, Scharlachrote Parmäne.
Původ: Pocházá z Anglie, kde vznikla na konci 18. století.
Rozšíření: U nás se pěstuje ojediněle v zahrádkách.
Znaky a vlastnosti stromu: Roste středně bujně a vytváří rozložitou až převislou, hustou korunu. Je dobrým opylovačem. Kvete středně raně.
Znaky a vlastnosti plodu: Plody jsou středně velké, kulovité až tupě kuželovité, pravidelné, žluté, z větší části šarlatově červené a pruhované, modře ojíněné. Dužnina je žlutavá, narůžovělá, jemná, šťavnatá, chuti sladce navinulé, velmi dobré. Sklízí se v 1. polovině září, konzumní zralosti dosahuje ihned po sklizni a vydrží do listopadu.
Plodnost: Raná, hojná, dosti pravidelná.
Odolnost: Proti mrazu je dobrá, strupovitostí trpí silně, padlím středně. Je náchylná k rakovině.
Celkové zhodnocení: Přednostmi této odrůdy jsou velmi lákavý vzhled a velmi dobrá chuť plodů. Nedostatkem je malá odolnost proti strupovitosti a rakovině a kratší doba konzumní zralosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *